de Opleidingen

De professionele goudsmidsopleiding van de VanTol & Breet – Academie bestaat uit verschillende modules met deelcertificaat die ook onafhankelijk van elkaar gevolgd kunnen worden. Bij elkaar vormt het een 2-jarige opleiding die wordt afgesloten met een Certificaat. Gastdocenten uit binnen en buitenland, allemaal specialisten op hun gebied, worden regelmatig uitgenodigd voor een lezing of gastcollege. Eén of tweedaagse workshops door specialisten worden regelmatig georganiseerd. Zo is Stephen Goldsmith meesterpolijster uit Londen regelmatig in Den Bosch voor een 2-daagse polijstworkshop.

De modules zijn logisch in opbouw en leiden tot het goed beheersen van de traditionele technieken van het goudsmidsvak. De modules bij elkaar beslaan alle benodigde technieken en kennis van bedrijfskunde die nodig zijn om je onderweg te helpen en aan de gang te gaan als professioneel goudsmid.

De lessen beginnen om 10.00 uur en duren tot 16.30 uur tenzij anders vermeld. Lunch en andere pauzes worden onderling door de studenten geregeld. Er wordt van de studenten verwacht dat ze één of twee dagen het geleerde in de praktijk brengen. De opleidingen zijn inclusief studiemateriaal. 

Studenten zijn verplicht om akkoord te gaan met de Algemene Voorwaarden met daarin de Leerovereenkomst en het Huishoudelijk Reglement van de Academie. De Algemene Voorwaarden zijn hier te downloaden als PDF. 

De VanTol & Breet – Academie heeft een klachtenprocedure ingesteld. Deze is uitsluitend beschikbaar voor de studenten van de Academie. Deze klachtenprocedure, het klachtenformulier zijn hier beschikbaar. Mocht een eventuele klacht niet opgelost kunnen worden, voor wat voor reden dan ook, dan is er een onafhankelijke commissie beschikbaar die een bindende uitspraak kan doen.

_____________________________________________________________________________________________________

DE MODULES.

Module 1-1, de basiscursus, wordt in 2021 niet gegeven.

Module 1 – 1    De basiscursus.

Deze 2 delige introductie cursus is bedoeld voor beginners en starters.

 • De basis van de traditionele goudsmid technieken.
 • Eenvoudige sieraden maken met en zonder stenen.
 • Elementair ontwerpen en tekenen.
 • Versieringstechnieken, werken met graveerstekers, freesjes en oxidatietechniek.
 • Afwerking, polijsten, matteren.

Voor het met goed gevolg doorlopen van deze beginnerscursus ontvangt de student een getuigschrift.


Module 1 – 2     Starting-Up

Deze Module wordt gegeven door Renée Schouwenaar – goudsmid

 • Duur                                    : 7 hele lesdagen op donderdag.
 • Start op                               : 15 april 2021
 • Tijd                                      : 10.00 uur tot 16.30 uur
 • Kosten                                 : € 575, = + BTW

Renée Schouwenaar goudsmid

Deze module met in totaal 7 lessen begint op donderdag 15 april en wordt gegeven door Renée Schouwenaar. Renée werkt al jarenlang als goudsmid en heeft zelf verschillende modules doorlopen op de VanTol & Breet-Academie.

Het vervolg op de introductie cursus is bedoeld voor studenten die de Module 1-1 goed hebben doorlopen en voor studenten die ergens anders een cursus hebben doorlopen en verder willen met hun ontwikkelingen als goudsmid. Het is bij deze module nog geen echte noodzaak om zelf thuis te kunnen werken.

 • Verbreding en verdieping van alle traditionele technieken en handvaardigheden.
 • De moeilijkheidsgraad van de opdrachten gaat omhoog.
 • Je gaat uitgedaagd worden om het beste er uit te halen van wat je op dit moment kunt.

Deze Starting-Up Module bereid je voor op Module 2 – Professioneel Goudsmeden. Na het goed afronden van deze module ontvangt de student een certificaat van deelname.

Download het inschrijfformulier hier.

Download de Algemene Voorwaarden hier.

_____________________________________________________________________________________________________

Module 2 – Professioneel Goudsmeden.

René van Tol MNGG FIPG meestergoudsmid

Deze Module wordt gegeven door René van Tol MNGG FIPG

 • Duur                                    : 15 hele lesdagen op zaterdag.
 • Start op                               : zaterdag 4 september 2021
 • Tijd                                       : 10.00 uur tot 16.30 uur
 • Kosten                                 : € 1.175, = + BTW

Deze module betreft verbreding en verdieping en brengt je naar een hoger en professioneel acceptabel niveau. Na afloop ben je in staat om zelfstandig betere sieraden te maken die met de juiste inspanning goed te verkopen zijn.

Traditionele Goudsmidstechnieken.

 •  Verdieping en verbreding van technieken van het traditionele goudsmeden.
 • Het maken van veel verschillende soorten zettingen op een praktische manier zo dat het zetten van stenen makkelijker en veiliger wordt.
 • Eén dag tijdens de Module wordt besteedt aan het tekenen en ontwerpen van sieraden.
 • De focus ligt op het maken en verschillende technieken. Stenen worden niet gezet en er wordt niets afgewerkt of gepolijst.

Bij iedere les wordt voor aanvang de vooruitgang of de problemen besproken.

Deelnemers aan deze module moeten de mogelijkheid hebben om thuis of op een alternatieve plek te oefenen. De meeste cursisten zullen een extra 2 dagen per week nodig hebben om hun aangeleerde vaardigheden te oefenen. Veel wordt geleerd tijdens de module, maar het succes zit in je inspanning om het geleerde zo vaak mogelijk te herhalen. Vakmanschap is de accumulatie van repeterende bewegingen.

Deze module besteedt veel aandacht aan het met de hand maken van allerlei voorkomende zettingen en aan verschillende methodes om sieraden met de hand te maken. Na dat je het maken van zettingen hebt geleerd volgt het met de hand maken van allerlei schenen. Zettingen en schenen die bij elkaar passen vormen een belangrijk onderdeel van het maken van sieraden. Natuurlijk wordt er ook aandacht besteedt aan het maken van verschillende soorten oorbellen, hangers, colliers en al het andere dat erbij hoort. Studenten staat het ook vrij om met eigen ontwerpen te komen, mits het in de Module past.

Deze Module tilt je naar een hoger technisch niveau van vakmanschap en als je je certificaat van deelname hebt ontvangen ben je een eind onderweg om als professioneel goudsmid aan de slag te gaan. Dit certificaat geeft toegang tot Module 3 – Juwelenmonteur.

Om toegelaten te worden tot deze module heb je een al een redelijk niveau van vakmanschap. Dat betekent een volledige dagopleiding op de Vakschool of een cursus goudsmeden op redelijk niveau.

Download het Inschrijfformulier hier.

Download de Algemene Voorwaarden hier.

_____________________________________________________________________________________________________

Module 3–1 Juwelenmonteur.

Joost Vlemmix MNGG FGA meestergoudsmid

Deze Module wordt gegeven meestergoudsmid Joost Vlemmix MNGG FGA

Duur                    : 15 hele lesdagen, 1 dag per week op dinsdag.
Begint op            : Dinsdag 7 september 2021
Tijd                       : 10.00 uur tot 16.30 uur
Kosten                 : € 1.175, = + 21% BTW

Voor bezitters van deelcertificaat 2 van de VanTol & Breet – Academie. Mocht je die niet hebben gevolgd dan kan worden gevraagd om op gesprek te komen om je niveau te beoordelen.

In deze technisch moeilijke module worden de volgende

 •   Het maken van zettingen uit draad & ajourwerk.
 •   Het maken van entourages met draadkorf voor ringen, hangers en oorbellen.
 •   Het vervaardigen van scharnierverbindingen en beweegbare onderdelen.
 •   Het maken en uitvoeren van diverse sluitingen, sloten e.d.
 •   Het solderen van verschillende onderdelen in gips.

De opleiding tot juwelenmonteur is de enige in zijn soort in Nederland. Werken als juwelenmonteur houdt in “het monteren van juwelen”. Met juwelen worden de edelstenen bedoeld die in dit soort werk veel voorkomen. Deze opleiding omvat het maken van allerlei soorten chatons uit draad en plaat, entourages in allerlei vormen als hangers, ringen, armbanden e.d.. Het maken van traditionele verbindingen, diverse sluitingen en scharnieren en bewegingen is een belangrijk onderdeel van deze module.

Deze module is een uitdaging voor je technisch vermogen om sieraden te maken. Hier komt het traditionele vakmanschap echt tot zijn recht. Met techniek op dit niveau vergroot je ook je ontwerpmogelijkheden. Je vrijheid van ontwerpen en het bedenken van topsieraden wordt enorm ondersteund door de mogelijkheid om ook alles te kunnen maken.

Door het hoge technisch niveau vereist deze module veel toewijding en discipline. De mogelijkheid om thuis of ergens anders je vaardigheden te oefenen heb je al. Deze module wordt afgesloten met een certificaat van deelname.

Vakmensen willen hun werk goed doen, vaak voor geen andere reden dan dat ze hun werk gewoon goed willen doen. Het is een mentaliteit die je gaat helpen bij het streven naar Meesterschap.

Download het Inschrijfformulier hier.

Download de Algemene Voorwaarden hier.

_____________________________________________________________________________________________________

Module 3-2 Designer – Maker.

Deze Module wordt gegeven door Robean Visschers MNGG.  

Robean Visschers MNGG meestergoudsmid

 

Voor bezitters van deelcertificaat module 2 of een certificaat of diploma van een door VanTol & Breet – Academie geaccepteerde cursus of opleiding.

 • Duur                                    : 15 hele lesdagen, 1 dag per week op maandag.
 • Kosten                                 : € 1.175, – plus BTW
 • Start op                               : maandag 6 september 2021
 • Tijd                                       : 10.00 uur tot 16.30 uur.

De Module Designer – Maker gaat over creativiteit in het gebruiken van je vaardigheden. Deze Module duurt 15 weken en wordt gegeven door Robean Visschers MNGG.

Zoals de naam al aangeeft gaat deze module over Design. Design is een blik in de toekomst, maar is altijd gebaseerd op vakmanschap.

Doel van de module is leren je basisvaardigheden opnieuw te ontdekken en te doorgronden waardoor je mogelijkheden enorm vergroot worden. Plus (maar dat zal pas later zichtbaar worden) het vinden van je bronnen om unieke juwelen op hoog niveau te kunnen maken.

 •     Waarom vind je iets mooi?
 •     Je leert om op een aparte specifieke manier naar dingen te kijken.
 •     Zoek en vind je eigen bron van oneindige inspiratie.
 •     Leren om iets moois te maken.
 •     Vrij leren denken, niet gehinderd door gebrek aan vakmanschap.
 •     Vind eigenheid in je ontwerpen en ontwikkel je eigen unieke stijl.

Je leert om met andere materialen te werken  b.v. brons, perspex, hout of koper. Je maakt kennis met de kwaliteiten van goedkopere edelstenen en materialen zodat je leert zien wat design kwaliteit heeft en mooi is om te gebruiken. Dit soort materiaal geeft je de mogelijkheid om grotere juwelen of objecten te maken met kosten die overzichtelijk zijn.

Je hoge niveau van vaardigheden geeft je de vrijheid om, zonder na te denken hoe het moet worden gemaakt, te ontwerpen.

Download het Inschrijfformulier hier.

Download de Algemene Voorwaarden hier.

_____________________________________________________________________________________________________

Module 4 – Bedrijfskunde gericht op Goudsmeden.

René van Tol MNGG FIPG meestergoudsmid

Deze module wordt gegeven door René van Tol MNGG FIPG

 • Waar                    : VanTol & Breet – Kerkstraat 58a – 5211KH Den Bosch
 • Wanneer             : Zondag 5 september 2021.
 • Aanvang              : 10.00 uur tot 12.00 uur
 • Duur                     : 8 lessen van 2 uur met huiswerk ongeveer 2 tot 3 uur in de week.
 • Kosten                 : Eenmalig € 525,00 + btw. inclusief werkmap.

Doelgroep.

Deze cursus bedrijfskunde door VanTol & Breet – Academie is gericht op goudsmeden die zelfstandig werken of er aan denken om dat te gaan doen.

Doel en opzet.

Je leert in deze praktische en overzichtelijke cursus de basisbegrippen en vaardigheden van bedrijfskundig management: strategie, marketing, kostprijs berekening en analyses. Zo leer je marktverkenning uitvoeren, prijsbeleid bepalen, doelen stellen en je werkt aan je sterke en zwakke punten.

Je krijgt kennis aangereikt die je direct toepast in je dagelijkse werk aan de hand van praktijk opdrachten. Je docent kent je vak en de dagelijkse praktijk en legt verbanden tussen de theorie en de praktijk. Hierdoor wordt de leerstof levendig en begrijpelijk.

Als rode draad loopt door deze cursus een casestudy over de opkomst en ondergang van the House of Eléonor, een jonge ambitieuze start-up die na 3 jaar op hield te bestaan.

Programma.

De cursus bestaat uit 8 lessen van 2 uur. Je krijgt ook opdrachten die je alleen of in een klein groepje gaat uitvoeren. Deze opdrachten zijn praktijkgericht en dragen bij aan het realistisch karakter van deze cursus. Gedurende het hele programma worden voorbeelden uit de praktijk besproken.

Strategie en marketing.

 • Marktverkenning: in welke markt opereert een goudsmid, de structuur van het ambacht.
 • Marktsegmentatie en positionering: hoe is de sieraden markt verdeeld en waar hoor je thuis.
 • Concurrenten en strategie: wie zijn je concurrenten en welke strategie heb je nodig voor succes.

Marketingmix.

 • Producten en Diensten: wat moet je maken of verkopen en wat voor service moet of kan je bieden.
 • Prijsbeleid: in welk markt segment wil je, kun je of moet je werken. Hoewel geen onderdeel van de marketingmix worden hier kostprijsberekeningen uitgelegd.
 • Plaats: van uit welke plek of plaats moet je gaan werken om een zo groot mogelijk bereik te hebben.
 • Promotie: wat kun je doen om je product te verkopen en om een zo een groot mogelijk bereik te hebben voor je product.

Marketingplan.

Aan de hand van de opgedane kennis stel je een marketingplan op. Dit doe je alleen of in een kleine groep. Het marketingplan dat je opstelt berust op de realiteit van jouw situatie wat betreft vakkennis, ervaring, ambitie en financiële mogelijkheden.

SWOT- analyse.

SWOT staat voor Strength, Weaknesses, Opportunities en Threats. Een veel gebruikte analyse in bedrijfskunde om te bepalen of de gestelde doelen van een bedrijf, een product of een persoonlijke doelstelling haalbaar zijn. Welke interne of externe factoren zijn aanwezig of afwezig die gaan bepalen of je bedrijf of je ambitie succes of geen succes gaat hebben.

S.M.A.R.T.

In je Marketingplan heb je een realistisch doel gesteld voor je ambitie. In je SWOT analyse heb je ontdekt wat je sterke en wat je zwakke punten zijn. Om je doelstelling SMART te maken moet het aan de volgende criteria voldoen;

 • Specific; Wat wil ik specifiek bereiken? Waar? Hoe? Wanneer? Met wie? Wat zijn de omstandigheden en de beperkingen? Waarom wil ik dit      bereiken?
 • Measurable; Identificeer precies wat je wil zien, horen en voelen als je je doel hebt bereikt. Ontleed je doelstelling in meetbare elementen. Gelukkiger worden is niet meetbaar, 10% meer winst wel.
 • Attainable; Dit vereist een eerlijke opstelling naar jezelf en je doel. Een afweging of je de tijd, het talent, het vakmanschap en ervaring hebt om je doel te bereiken.
 • Relevant; Is het bereiken van je doel relevant voor je? Wil je echt je doel bereiken, beroemd worden, 2.4 kinderen hebben en een hypotheek. Je besluit voor jezelf of je de persoonlijkheid en het karakter hebt dat nodig is om inderdaad je doel te bereiken. Sluiten je omstandigheden aan bij je doelstelling?
 • Timely; Deadlines zorgen er voor dat je in actie komt. Zet jezelf realistische, maar toch wat flexiblele deadlines. Realistische deadlines zorgen er voor dat je motivatie goed blijft en je niet eindigt in een wedstrijd tegen de klok. Een race tegen de klok is waarschijnlijk niet de manier waarop je je doel wil bereiken.

Download het Inschrijfformulier hier.

Download de Algemene Voorwaarden hier.

_____________________________________________________________________________________________________